Begin to live!

Kezdj élni!

Mitől válhat veszélyessé egy kutya?

2016. augusztus 27. - kezdjelni

Minap olvastam egy cuki cikket arról, hogy milyen jelei vannak annak, ha a kutyánk szeret minket. Többek közt ilyeneket sorolt: ásít, lábadra ül, neked dől, a szobádban alszik, rád ugrik, amikor hazaérkezel, odahozza a játékát Na, jó, volt benne pozitív is, mint pl. nyugodtan végignézi, ahogy elmész otthonról. De a felsorolásban a viselkedési példák szinte kivétel nélkül a dominancia jelei, olyanok, amiket csak a falkavezér tehet meg, vagy kezdeményezhet.

A kutyák falkában való élete nem a szeretetről szól, bármennyire is fáj ez a lelkünknek.  A falka könnyebbé tette az életben maradást a tagjainak, biztosította az élelmet és a nyugodt vackot. A kutyáknak ma is ugyanez az alap az igénye. Minden falkában van egy vezető, aki képes egyesíteni a tagokat, és diktálni a feltételeket; ő az alfa.

Amikor arról beszélünk, hogy a kedvtelésből tartott kutyánk, vagy kutyáink kit tekintenek falkavezérnek, akkor annak nagyon fontos biztonsági okai vannak, nem pedig önző, emberi narcisztikus okai. Az alfa ugyanis az, aki először eszik, a legjobb és falatokat kaphatja meg, ő dönt a falka helyváltozatásáról, pihenésről, játékról, és általában mindenről - a többi tag pedig döntése szerint cselekszik.

Miért baj nekünk, ha a kutyánk a falkavezér? Gondolhatnánk, hogy mindegy ki eszik előbb, ki hol foglal helyet a kanapén (egyáltalán miért megy fel ugye), húz-e a séta közben, stb. mert ez csak a mi kényelmünket befolyásolja. Ha nekünk jó, akkor pedig miért ne? Ami gond lehet, és sajnos sokszor tényleg gond is, hogy minden esetben a falkavezér határozza meg azt is, hogy ki barát és ki ellenség, ha valakivel találkozik a falka séta közben, vagy amikor vendég jön a házhoz. A falkavezér dönti el, hogy egy általa veszélyesnek vélt szituációban a falka mit lép: támad vagy menekül. Ha a falkavezér a kutya és nem a gazda, akkor ebből hatalmas problémák, sőt tragédiák lehetnek.

falkavezer.jpgSzofi - ne akarjon támadásról / menekülésről dönteni

A kutya, amióta háziasítottuk, az egyetlen faj, amely egyedülálló módon elfogadta az ember dominanciáját, vagy legalábbis képes azt elfogadni.  "Az ember legjobb barátja" címke  a kutyákon az az a tény, hogy megtanultak együtt élni az emberekkel.  Persze nem azért, mert szolgalelkűek, vagy szeretik a béna parancsainkat, hanem azért, mert elég intelligensek ahhoz, hogy felismerjék az EMBERT, aki úgy tud viselkedni, mint egy alfa a saját falkájukban. Alfának lenni nagy feladat és stressz, egy kutya az emberi környezetben nem tud mindent megoldani. Állandóan figyelnie kell, őrizni a kerítést, figyelemmel kísérni a sok betolakodó vendéget, pláne van feladat egy zsúfolt, belvárosi séta során.  Ha a gazdi a falkavezér, és a kutya megbízik benne, akkor sokkal nyugodtabb és hosszabb életet biztosíthatunk a kutyánknak, aki, ebben az esetben nem is fog a pozíciónkra törni. Viszont ha azt látja, hogy a gazdája nem tud megbirkózni a feladatokkal, akkor ő magára vállalja és felborul a sorrend. Hátra lesz pozícionálva ember a kutya mögé és kis kedvencünk lesz a ház ura.

Mit tehetünk, ha ez a sorrend láthatóan nincs rendben? Csak az az egy út van, hogy életmódot váltunk a kutyánkkal, és kőkeményen betartjuk / betartatjuk a szabályokat, vagy ha ehhez nem érzünk elég energiát, forduljunk szakemberhez. Sajnos ez is olyan, mint a fogyás vagy a sport: támogatást kaphatunk, de a nehezét mindenképpen nekünk kell megcsinálni.

cuki.jpgCuki, de a falkban élés szabályit meg kell még tanulnia

Az  első lépés a felismerése a helyzetnek, mert ha nem is tudjuk / akarjuk, addig elkényeztetett kedvencünk életét túlszigorítani akkor legalább oda tudunk figyelni ebünkre és elébe tudunk menni a rossznak, nehogy nagy baj történjen. Ne kerüljünk bele  a hírekbe azzal, hogy "sosem gondoltam volna, olyan jó kutya volt mindig".

Kövessétek a blogot, és a továbiakban megosztunk pár kipróbált módszert, amivel a hatalmat visszvehetjük szemtelen kedvencünktől.

A posztnak eredetileg nem volt célja, de felhívjuk a kutyatartó társaink figyelmét arra, hogy:

- közterületen pórázon és ha indokolt, szájkosáron vezessük a kutyáinkat.
- tömeges helyen akkor is érdemes a szájkosár használata, ha amúgy nem harap a kutya, mert bármikor adódhat olyan szituáció, amikor "csak" odafog.
- idegen gyermekek közelében, vagy olyan felnőttek közt ahol láthatóan valaki tart a kutyáktól, csatoljuk fel a szájkosarat, ne keltsünk félelmet másokban, ha lehet, a kutyát vezessük tőlük messzebb.
- ne erőltessük másra a kutyánkat
- otthonunkban óvjuk a vendéginket, figyeljünk a  kutyánk jeleire, ha szükséges inkább zárjuk el (neki is nyugodtabb lesz, ha egyedül tud lenni, ha pl egy vendég kisgyerek nem hagyja pihenni - vegyük észre ha a kutyának ez terhes, nehogy  ő "szóljon")

- takarítsuk fel a kutyapiszkot!!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdjelni.blog.hu/api/trackback/id/tr9711653832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thomas Dantes 2016.08.28. 10:57:24

Azzal egyetértek: szájkosár+póráz.
Nem erőltetjük másra
Gyerekre különösen vigyázni.
Idegenekre is.

De önmagában a cikk, nos, nem is azt mondanám hogy téves, hanem hogy elavult, és nem pontos.
A farkas falkában él. A farkas falkában meghatározott sorrend szerint esznek, csak az alfa pár szaporodik.
A kutya nem falkában él.-kivéve az elvadult kutyákat. A kutya emberi közösségben él. Az emberi közösség nem úgy működik mint egy farkasfalka, és a kutya sem viselkedik úgy mint a farkasok.

Jogos, hogy az ember parancsol a kutyának, de inkább családfői és nem falkavezéri pozícióban.
A kutyának megtanítható hogy mely szituációkban kell az embernek engedelmeskedni és mely szituációkban lehet a kutyáé az irányítás.
Például: egy vak és a vakvezető kutyája között, egy séta során, nagyon sok alkalommal változik hogy éppen ki irányít! Hol a vakvezető kutya, hol gazdája dönt, és mindehez tökéletes egüttműködés kell.
Erre a farkas, de bármely más állatfaj, képtelen lenne. De hétköznapi pillanatokat is fellehet hozni.

Ez nem azt jelenti, hogy nem kell nevelni a kutyát, vagy gyerekként ,emberként bánni vele.
De a farkasfalka agresszióra épül. Az ember és a kutya kapcsolata nem. A farkasok harcolhatnak a rangsorért ha nem harcolnak behódolnak és elfogadják az erősebbet. A kutya szereti a családját. A kutya nem harcolni akar a gazdájával a rangsorért, inkább mint a rossz fegyelmezetlen gyerek, az ember fejére nő. ( csak épp a kutyának marha erős fogai vannak...)
Természetesen a kutya is lehet domináns, ami nem jó ha gazdájával szemben az.

Mindezt természetesen nem én találtam ki, a modern etológia és Csányi Vilmos mondja, kutatásokkal alátámasztva.
Érdemes elolvasni.

Wannabe 2016.08.28. 11:37:49

A farkasfalka sem az aggresszión alapul, a falkavezér pár és a leszármazottaik alkotják a falkát, tehát ott is szülő-utód viszony áll fenn. Az a sokat emlegetett agresszív, küzdelmes falkalét csak a fogságban tartott, nem családtag farkasok között alakul ki. De ezt alapul venni olyan, mintha az emberi családok dinamikáját a börtönökben kialakult viszonyok alapján vizsgálnánk.

Aranyi Gábor 2016.08.28. 11:47:38

1. Emberben-állatban nem tűröm az ostobákat, ergo, aki ilyen, azt el kell altatni. 2. A pit és a vizsla nem kutya. 3. Utóbbi kettő munka-lény, azért volt mellettem, hogy EGYÜTT dolgozzunk. Nem szabad elnyomni a kezdeményezőkészségüket, mert akkor vészhelyzetben-vadászaton is NEKEM kell kezdeményeznem, és akkor nekünk "annyi". Igen, akár az ölembe is feljöhettek, mint a cicák. 4. Mivel tőlem kaptak kaját, szidást, dicséretet, egyértelmű volt, hogy ki a "kocsiparancsnok". De a "kocsit" ők vezették. 5. Igen, ők döntötték el, hogy ki a barát, ki az ellenség. Emberek esetében alapból nyíltak és játékosak voltak - amíg valaki meg nem közelítette az Omega-lényt: legkisebb gyerekünket vagy a cicát. Ekkor ugyanis keresztbe álltak előtte: "csak a testemen át". 6. Egyébként bárki, bármikor megsimogathatta őket, előtte célszerű volt felvennie a szemkontaktust (a kutya alkatú lények ezt kimondottan keresik!), és szép, okos kutya-megszólítást alkalmazni. Ezután jöhetett a simi, pitbullnál az ölelkezés (!). A pit SOHA nem akart felugrani senkire, a vizsi igen.. Aztán rávezettük, hogy UGRANI nem szabad, erre két lábra állt, mint egy dino, és tartotta magát fejsimi alatt, majd szép lassan elkezdett dőlni az illető felé. Ha az nem akarta, egyszerűen elléphetett előle... 7. Ha valaki ismeretlen közeledett az ajtónkhoz, ugatták, rámozdultak akár alvás vagy játék (!) közben is. ÉS mindig hívtak maguk után, hogy döntsek: ÉN ismerem-e. HA beengedtem, attól kezdve a távollétemben is bejöhetett az illető.. 8. A vizsik kanapé-specialisták és "bújósak", ez van. A pit nálunk szintén az volt. Az ágy, a kanapé a Gazdi helye, és nekik a gazdi MELLETT a helyük, ugye, és ha a Gazdi nincs ott, akkor biztos, ami biztos - alapon ők őrzik azt... 8. A vizsi +büszke, nem tűri a keménykedést. Etetésnél áthatóan morog, ha számottevő valaki próbálja zavarni - akár rám is. A ki akarok venni a kajájából valamit, belehullott levelet pl., akkor szólni kell: VÁRJ! Cica egészen nyugodtan mehetett bele a tányérjába, az álla alatt. A pit ettől visított - viszont nyalintással eltüntette a cica kajáját. SOHA nem bántott sem saját, sem idegen cicát egyik sem. 9. Idegen kutya: a nálánál nagyobb hímekkel a pitet nem lehetett összeengedni. 10. Kutyatámadások: bennünket értek, sokkal kisebb v. sokkal nagyobb kutyák részéről. A vizsi ilynenkor inkább kitért, a pit viszont elkapta a másik orrát (erre van huzalozva), és addig fogta, amíg az el nem ernyedt. Akkor viszont parancs nélkül engedte el. 11. Megértem ezt a cézármilános, amerikai idiótáknak való blogot, de akkor már terjesszük ki a (zsidó...) MEOE ötletét: törzskönyv nélküli cigány és néger kanokat meg szukákat IS ivartalanítsunk, mert iszonyú pusztítást végeznek a "teremtett" és épített környezetben, emberi civilizációban; de mert emberszabásúak, nekik emberi jogaik vannak (a zsidók szerint). (A pit k-9-es volt, a vizsit viszont én "kapattam el". Mégis, puszta szeretetből képes volt behívásra - kar felemelés - otthagyni eszeveszett játék közben egy juhász-szukát... Igaz, az jött utána, de akkor is...) 12. A bajok női kutyavezetőkkel vannak, amikor hím kutyákkal akarnak "villogni". A kutya ui. pontosan tudja, hogy ők nők... Ezért alapból megpróbálják "vezetni" őket... Ezekkel a gazdikkal kell foglalkozni: "Helyedre"... "Blogolni!" - "Hagyd abba!"

Aranyi Gábor 2016.08.28. 12:00:47

@Thomas Dantes: Mind a pitemnél, mind a vizsinél "lelki" póráz volt - pontosan tudták, én hol vagyok, és "mi a véleményem" a szituról. Ha nem, akkor bevártak... Szájkosár még orvosnál v. buszon se volt rajtuk. (csak a nyakörvükön..., dísznek.) Jött az ellenőr - mire odaért, a fél busz a "kutyákat" simogatta... A vizsi felállt két lábra, és nézett kifelé az ablakon... Bizonyos értelmi szint alatt sem embert, sem kutyát nem szabad "szaporítani", se közösségbe engedni... XD Igen Csányi Vilmos tanult kollégám szerint a kutyák "szőrös gyerekek". - Ja, a környékben konkrétan egy kuvasz-keverék hímmel van baj, aMit egy dagadt nőstény sétáltat - természetesen póráz és szájkosár nélkül. Ha figyel, a kutya engedelmes. Ha nem, széttépi a másik kutyát. Eddig kettőt... Ki/Le kéne lőni, előbb a dagadt kurvát, aztán a kutyát... Még egy példa: hím boxer nőstény sétáltatóval. Ha a hím vizsivel vagyok lenn, meg akarja enni. Ha egyedül, odajön, "duccol", mint egy cica, hogy simogassam meg... Ugyanakkor a macskányi kutyák visítanak, mert érzik rajtam a pitet/vizsit. Idegbeteg kutyákat is altatni kell, idegbeteg gazdikkal azonos infúzióval. Humánusan, elvégre MI (emberek és pitek-vizslák) emberi lények vagyunk. XD

Thomas Dantes 2016.08.28. 13:41:00

@Aranyi Gábor: A szájkosár inkább többi ember miatt kell. Előfordulhat, oda jön egy illető, belerúg a kutyába, mert miért ne, a kutya megharapja. A törvény a kutyát és a gazdáját ítéli el.

Thomas Dantes 2016.08.28. 13:42:04

@Wannabe: De létezik agresszió, a kölyökkoruktól embernél nevelkedett farkasok, felnőve, megpróbáltak agresszióval vezéri pozícióba kerülni. Ilyet a kutya nem tesz. Lényeges különbség.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 01:16:59

@Thomas Dantes: Hmmm... egyszer rúgott valaki a kutyámba, utána könyörgött hogy ne üssem tovább.

Kaflin 2016.08.29. 06:05:13

@Thomas Dantes: de, van. Kb. az ivarérettséget elérve próbálják meg lenyomni a gazdit.
Erre egyes fajták ill. egyedek hajlamosabbak, mások kevésbé, vagy esetleg kis termete miatt nem veszik komolyan az agressziójukat.
A kutya az emberekben a falkáját látja, falkatagként él, annak a pozíciónak megfelelően, amit magának megengedhet.
Abban valóban különböznek, hogy nem kell kajára vadászniuk és azon osztozniuk.

Dummy Druggist 2016.08.29. 07:17:41

Ezt a falka elméletet, már régen megdöntötték, többek közt Csányi Vilmos is. A kutya természetes közege az emberi család, a kutya ezt nem tekinti falkának, egy szuka soha nem kínálkozik fel a falkavezér férfinak például. A kutya fajtársának tekinti az embert, mert sokak szerint nem háziasítás történt némi koncért 10000 évvel ezelőtt, hanem jóval régebben talán 100000 ezelőtt az ember és a kutya társult és valamiféle ko-evolúcióban fejlődtek együtt és ez mindkét fajban genetikusan rögzült. Hiába fejlettebbek a főemlősök vagy a delfin, a legszélesebb körű fajtaközi kommunikáció az ember és a kutya közt van. A kutya és az ember megérti egymást, különösebb idomítás nélkül is, ezért képesek az együttélésre és együttműködésre, más állatokkal ez nem lehetséges, legfeljebb ennek átszata idomítás eredményeként

midnight coder 2016.08.29. 07:48:09

@Dummy Druggist: A kutya és a farkas alapvetően ugyanaz a faj. Ha nem lenne ugyanaz, akkor nem lennének képesek nemzőképes utódot létrehozni. Igen, a kutya valóban kicsit kevésbé agresszív, de ettől még csak egy többé-kevésbé háziasított dúvad. Aztán, amikor széttépi a szomszéd gyereket (akit ugye a fajtársának tekint) a gazdi roppant mód csodálkozik, hogy a kutyuli-mutyuli ilyesmire is képes.

fjumer 2016.08.29. 07:59:22

sziasztok . gondolom csak kutyások szólnak hozzá. vannak szakértők ( :) ) vagy magukat annak gondolók :). saját tapasztalatom szerint a kutyákat irányítani kell. szabályokat alkotni számukra amikben természetesen van egyfajta rugalmasság . ( ágyba soha ! ), hálószobába ..ok ! mi eszünk .. kutya nem jön a közelbe . kutya eszik ....békén hagyjuk ! nem azért mert morogna ( van ásóm van kertem ! ) hanem mert ha nyugodt körülményeket biztosítunk akkor a kutya ezt meghálálja . én is utálom ,ha kaja közben basztatnak . mivel jó pár éve együtt élünk és van pár évtizednyi tapasztalat a nevelés terén ( gyermekek,unoka ) a kutya nevelését is a gyerekek neveléséhez tudom hasonlítani . csak a kutyát sokkal könnyebb és sokkal hálásabb :) póráz , szájkosár ? most már csak a házunk közelében használunk pórázt egy szomszéd beteges kutyafóbiája miatt ( nem tiszteletből, sokkal inkább a kisgyermekük szülőktől tanult viselkedése miatt ) nem szeretnék rettegést és rémületet látni a kislány szemében , miközben egy 45 kg-os kutya megy feléje . szóval otthon póráz a kézben a másik vége a kutyán . kutya szorosan a lábam mellett .stb....mindeközben a városban a póráz a kutya hátán :) .
alfa ? igen és nem . szerintem sokkal inkább amolyan társas ,kölcsönös megértés és tisztelet alapú viselkedés , csak sokkal bonyolultabb . van amit szabad , van amit néha szabad, és van amit nem szabad. meg van amit tilos ! ( így az a legnagyobb boldogság számára, amikor megteszi :) pl : fekáliában való hempergés :( .
az ivartalanítás sokat segít az alapviselkedés finomításán . a nevelés pedig a mindennapokat könnyíti meg . a kiképzés amolyan tuti mindíg működő eszköz a kézben tartáshoz . de vajon egy yorkival is ugyanúgy bánnák mint egy pittel vagy egy malival ? vajon az ember számára a méret és a wassen nem amolyan használati útmutató ? kicsi kutya neki szabad , nagyobb kutya neki meg nem ?
szeretem a kutyákat, de még magam is teljesen másként bánok egy 2 -3 kg-os spániellel, mint egy 25-30 kg os staffival , vagy egy 50 kg os orosz terrierrel .
azt gondolom ,hogy attól válhat veszélyessé egy kutya , ha nem megfelelően viselkednek vele. a megfelelő viselkedés viszont relatív ! de .. mi van ha valaki retteg a kutyáktól ? mi van ha valakit már bántott egy kutya ? te meg sétálsz felé nyugodtan az utcán , a kutya melletted bóklászik , zene a fülben , stb . szerencsétlen járókelő pedig rémületében felmászik a házfalon ? vagy , vagy ? vagy ? ezért , szerintem a fő feladatunk a saját magunk kiképzése. hogy megfelelő társai legyünk a kutyáinknak . azoknak akik hallgatnak ránk, figyelnek ránk, lesik inden mozdulatunkat ,és elvárják a dícséretet ! :)
a szájkosár szerintem egy komolyan frusztráló és stresszhelyzetet teremtő dolog . igaz soha sem használtam . mert nem kellet . ( a tömegközlekedést nem számítom )
ui : szerintem a nők között sokkal többen értenek a kutyákhoz mint a férfiak azt gondolnák . a legjobb kiképzők között sok a nő ! az erő nem megoldás . mondom és aki világ életemben erős voltam :)
jan fennellel és a cezáre millan-nal egyetértve : a rossz időben adott szeretet sokkal több bajt és gondot okoz egy kutyánál , mint a jó időben adott büntetés !

Dummy Druggist 2016.08.29. 08:00:54

@midnight coder: Ajánlom Csányi Vilmos, Miklósi Ádám stb., .műveinek olvasását és a kísérleteket amiket kutyákkal és farkasokkal végeztek. Genetikai szempontból azonos faj de génállományukban már komoly különbségek vannak, viselkedésükben és az emberrel való kapcsolatukban is.

Dummy Druggist 2016.08.29. 08:04:38

@fjumer: Kétféle kutyás van, aki kutyát tart és aki kutyával él.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 12:27:49

@Dummy Druggist: "egy szuka soha nem kínálkozik fel a falkavezér férfinak például."
Ez már eleve nem igaz, az én szuka vizslám úgy tolja a seggét nekem amikor tüzel, hogy menekülnöm kell.

@midnight coder: Igazat adok, de maradjunk annyiban, hogy nem dúvad, hanem ragadozó.

Dummy Druggist 2016.08.30. 06:24:08

Egyszóval a kutya az emberi családot nem tekinti falkának.
A kutya kommunikál, tanul, együttműködik az emberrel önként.
Ha egy kutya emberre támad az mindig az ember hibája, nem feltétlenül az áldozaté, leginkább a gazdáé.
Csány, Miklósi, stb., szerint a 4-5éves gyerek szellemi szintjén élő kutya, mindent meg tud csinálni, amit az ember, kivéve a beszédet.
A fenti két beidézett link alapján, az MRI kutatások lassan bebizonyítják, hogy a kutya érti az emberi beszédet és agya feldolgozza ezt.
Végeztek egy kísérletet a kutya és a farkas közti különbség érzékeltetésére. Emberi közegben nevelt farkasokat és szocializált kutyákat gondozójuk/gazdájuk jelenlétében ijesztő helyzetnek tettek ki. A farkas minden esetben menekült,, igyekezett távolabbra kerülni a veszélyes helytől. A kutya minden esetben a gazdájához futott és mögötte helyezkedett el, pont mint egy kisgyerek, aki anyja szoknyája mögé bújik...

fjumer 2016.08.31. 09:07:33

@Dummy Druggist: :)
ez ügyes is lehetne , de nem az :) csak demagógia :)
a kérdés nem rólunk ,hanem a kutyáink neveléséről szól....na ? !
biztos sokat olvasol, meg sokat tudsz .
de vajon mennyire gyakorlati ez a tudás ?
( persze , ha az etológiai tanszékre jársz , és kutakodsz , meg kísérletezel )
akkor is látszik ,hogy valamit még nem tapasztaltál, sok mindent nem éltél át :)
a kutya az kutya ! lehetne a mondatban a " csak " szót is beletenni .
lényeg : kutyaként bánni vele , egy emberközpontú világban :)
kutya nélkül lehet élni , de .......................... :)

Dummy Druggist 2016.09.01. 06:06:57

@fjumer: Két leonbergim van, három és félévesek. Egy kaukázusi , tizenegy és fél éves. Két macska, az egyiket autó ütötte el kiskorában, félszemű lett, sánta, de már kilenc éves. A másik cica két éves múlt, őt útszélen találtuk tíz naposan, koraszülött gyermektápszerrel kezdtük etetni injekciós fecskendőből, mert csak négy nap múlva jött meg a macska anyatej pótló. Sehova nem járok kutatni, nyugdíjas vagyok hatvanötödik életévemben. Mindegyikük családtagként van nálunk, és én próbálom megérteni azt, ők hogyan kommunikálnak velem, egyre jobban értjük egymást. Pont úgy tanulták meg az együttélés szabályait, mint a gyerekek, idomítás nélkül, néhány következetes tiltás mellett,,Szabadon járnak ki-be a házba, nem élnek vissza vele. Szóval én nem bánok sehogy az állataimmal, egyszerűen velem élnek... :-)

she_wolf 2016.10.13. 18:13:05

@fjumer:
Nagy örömmel olvastam a hozzászólásodat!:)
Végre nem polarizál valaki, hanem a kutyával és a többi emberrel való súrlódásmentes együttélésről beszél.
Hobbikutyásoknak kötelezővé tenném:)

she_wolf 2016.10.13. 18:23:04

@Thomas Dantes:
Dehogynem tesz a kutya ilyet!
Csakhogy a kutyát 10 ezer éve használja az ember, ezért aztán -mivel a kutya nem születetten birka- folyamatos kontrollt igényel. Akkor is kontrollálod az ebedet, amikor nem is gondolnád, hogy azt teszed.
És ha hagyod elkanászodni, akkor nem szabad csodálkozni, hogy Mári nénit rágja meg, amikor
te nem vagy jelen. Semmit nem jelent, hogy téged látva egyébként szűkölve vonul a vackára, másnak még baja eshet!

she_wolf 2016.10.13. 18:24:40

@Aranyi Gábor:
Micsoda szexizmus ez, kérem szépen?:)
süti beállítások módosítása