Begin to live!

Kezdj élni!

Hosszú hétvége Nizzában

Utazás oda-vissza 10.000 Ft alatt

2017. szeptember 03. - kezdjelni

Tavaly a tél előtt szerettünk volna kicsit kimozdulni egy hosszú hétvégére valamerre, ahol jó eséllyel melegebb van, mint itthon. Találomra nézegettünk repülőjegyeket, és Nizzába találtunk olyan jó lehetőséget, hogy kis hezitálás lecsaptunk az olcsó repülőjegyekre. Két főre oda-vissza volt 22.000 Ft volt. Ebben ugyan csak kis kézipoggyász volt benne, de nekünk bőven elég volt, hiszen eleve meleg ruhába öltözve indultunk, és pár napra még így is túl sok holmit vittünk magunkkal.

nnn.jpg

Kíváncsiságból most is ránéztem a november eleji időpontokra és pl. november 7-11 közt elérhető oda 3590 Ft, vissza pedig 6090 Ft-ért repülőjegy!

Szállás rengeteg van, olcsóbbtól a luxusig. Mi egy teljesen közepes szállodát fogtunk ki, nincs messze gyalog semmitől, nagyon kedves a személyzet, tisztaság van, viszont icipici minden szoba benne.  Még a lift is. Mondjuk mi tényleg csak aludni mentünk oda haza, de pár nm még jó lett volna. Péntektől hétfőig 56.000 Ft volt kettőnknek reggelivel együtt.

hotel.jpg

A gépünk péntek este 11 körül landolt, így a reptéri buszra felpattanva azonnal a szállodába mentünk bejelentkezni és lepakolni a csomagunkat. Persze még akkor körbe is jártuk a környéket, ettünk valami rettenetes hamburgert és eltettük magunkat másnapra.

notredame.jpg

Szombaton egész nap a városban csatangoltunk. A hotelben kaptunk térképet – nem mintha nem lettünk volna már minden alapvető információval felszerelve – és kedvesen elmondták, hogy mit merre találunk.

A városközpontba besétálva egy régi könyvpiacba botlottunk, ahol legalább egy órát elnézelődtünk. A könyvek mellett régi térképeket, plakátokat és rengeteg képregényt árultak.

A következő állomásunk a nagy piac volt, virágokkal és különféle egzotikus ételekkel teli standok közt forgolódtunk tátott szájjal. Tenger gyümölcsei, gombák, és olyan sokféle sajt, hogy végignézni sem győztük a kínálatot.

Az antik város sikátoraiban sorakozó boltok már szinte arany áron mérik a portékáikat, de azért szuperül el lehet nézelődni, kóstolgatni. Kicsit odafigyelve itt is meg lehet találni a kedvünknek pénztárcánknak megfelelő kávézót, vagy teraszt, ahol érdemes megkóstolni egy jó halászlevet vagy nizzai salátát.

Nizzáról készült legismetebb fotók többsége a Colline du Chateau dombról készül, ide érdemes felmennie mindenkinek. A látvány lenyűgöző. Egyik irányban a város, a Promenade des Anglais, és a tenger, másik oldalon a kikötő tárul elénk. Aki nem bír sokat lépcsőzni, annak sem kell kihagynia, egy lift van a hegy gyomrában, amivel bárki ingyenesen felmehet, ha nem is a tetőig, de már elég magasra ahhoz, hogy megcsodálja a kilátást.

003lift.jpg

001.jpg

Délután egy harmadik piacba is belebotlottunk, ahol az antik tárgyak, régiségek szerelmesi „esnek fogságba” órákra. Ezüst tárgyak, régi bútorok, fényképezőgépek, ólomkatonák és még megannyi szépség.

Nizza és általában a Francia Riviéra híres arról, hogy oly sok festőt megihletett, Nizzában található Matisse és Chagall Múzeum is. Itt a kultúrára éhes énünk is megtalálja számításait :)

Másnap vonatra szálltunk és átrobogtunk Monacoba. Régi vágyunk volt sétálni a Casino előtt, bejárni a formul1-es pálya híres pontjait.  A város meglehetősen kihalt volt, de délutánra előkerültek a turisták.

00kanyar.jpg

November elején voltunk ott, már sok helyen karácsonyi díszben pompázott a mini állam. Mivel itt nagy tél nincs, és fehér hótakaróra sem lehet számítani, megoldják „paplanokkal”úgy, hogy  teleterítik a parkokat vele. Érdekességnek jó volt, de azért fura, örülök, hogy nálunk még van igazi hó. El is határoztam, hogy nem fogom úgy utálni, amikor esik.

00fa.jpg

Monacot látni kell, még most is azt gondolom, hogy megérte, de vegyes érzésekkel vagyok, nekem Nizza sokkal jobban tetszett. Monaco egy kirakat ország, nem fogott meg igazán, pedig rengeteg szép dolgot láttunk.

Hétfőn busszal a másik irányba indultunk, kicsit az eldugottabb vidékek felé vettük az irányt. Sajnos néha eleredt az eső, így kicsit lelombozódtunk, aztán jól el is tévedtünk. Egy helyi lakostól kértünk segítséget, akiről kiderült, hogy nem helyi, és ő is telefonon ért segítséget, hogy minket útbaigazíthasson. Amikor rájött, hogy nem fogja tudni elmagyarázni, beültetett minket a kocsijába és elvitt a célunkig. Délután visszabuszoztunk Nizzába, fagyiztunk, üldögéltünk a tengerparton, majd a szállodában felvettük a csomagunkat és elindultunk a reptérre. A reptéri busz tömve volt, Mivel a helyi buszok többsége megáll a reptér előtt is, nekünk pedig nem volt nagy bőröndünk, amit cipelni kell, felpattantunk az egyik kisbuszra és kényelmesen megérkeztünk a járatunkhoz.

Miért válasszuk Nizzát?

  1. Nizza nincs messze. A repülőút hamar eltelik, nem kell sokáig nyomorogni a fedélzeten.
  2. Közel van a repülőtér. Nem kell órákig utazni, mire beérünk a városba, akkor se, ha fapados géppel utazunk. A reptérről elindulunk és pár perc múlva már a városközpontban vagyunk, azonnal arcul csap a tenger illata és a város hangulata.
  3. A Cote d'Azur fővárosa látnivalókban gazdag város. Csodás tengerpartja van, a központjában hangulatos sikátorok és kis terek váltják egymást.
  4. Nizza jó kiindulási pont a környék felfedezésére. Kelet felé közel van Monaco, vagy a másik irányban Antibes, Cannes, de rengeteg kisebb falu, vagy félsziget csábít felfedezésre. Egyszerűen nem lehet annyi napja senkinek, mint ami a látnivaló J
  5. Kiváló a busz és vonatközlekedés, egyértelműek a kiírások, nem lehet eltévedni.
  6. Az emberek kedvesek. Riogattak minket azzal, hogy a franciák mogorvák és nem hajlandóak megszólalni idegen nyelven. Mi ezzel ellentétben nagyon segítőkésznek találtunk mindenkit, és mindenkivel tudtunk a francián kívül angolul is beszélni. Ha kell, kézzel-lábbal is elmagyarázzák, amit kell.
  7. Nizzában laza az élet. Itt senki sem idegeskedik, nem dudálnak ész nélkül az autósok, nem vegzálnak senkit feleslegesen a rendőrök. A piros lámpa annyit jelent, hogy most neked kell vigyázni. A gyalogosok hömpölyögnek az úton, és amikor jön egy motor, vagy autó, akkor azért kicsit megáll a tömeg. A villamos finoman csenget, szinte folyamatosan, mert a turisták folyton a sínekre keverednek a nagy nézelődésben. (A főutakra azért ez nem igaz, nem kell káoszként elképelni a várost.) Ha nyáron utazunk, nem utolsó szempont, hogy sok helyen ingyenes a strand.
  8. Hatalmas piaca van, zsúfolásig telítve izgalmas termékekkel. Ha vásárolgatni, nézelődni szeretnénk, akkor Nizzában erre remek lehetőség adódik, különösen, ha szombaton vagyunk ott. Ekkor ugyanis a nagy piac mellett több kis tematikus vásárt is megtalálunk városszerte.
  9. Kerékpáros barát. A sétány Promenade des Anglais mellett végig kerékpárút vezet, de az egész városban nagyon figyelmesek, kerékpáron könnyen bejárható az egész belváros. Tömegben azért pattanjunk le a nyeregből, és toljuk inkább, ne riogassuk az andalgókat.
  10. Ideális hely a repülőgépek szerelmeseinek. Mivel a reptér csak 7 km-re van a belvárostól, a leszálló gépek az orrunk előtt ereszkednek le, vagy éppen szállnak fel. Ha nincs kedvünk semmihez, akkor az is jó program, hogy kiülünk a partra és nézzük a légi forgalmat, a hullámzó tengert, az embereket.

 repulo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdjelni.blog.hu/api/trackback/id/tr3312800428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2017.09.05. 23:54:34

Európába beilleszkedni vágyó migráns terroristák kedvenc kirándulóhelye, ahol jó kis tömegbehajtós performanszokat lehet rendezni. Nos én inkább kihagynám - amúgy is jártam már ott.

mikrobi79 2017.09.06. 19:30:41

Monaco felejthető, egy-két órát megér, de többet nem (ahogy pl. Cannes is). Ha valaki Nizzában jár, akkor inkább az olasz határhoz közel eső Mentont ajánlanám még felkeresni, délebbre pedig St.Tropez is hangulatos. Mi autót béreltünk és végigautóztuk a Verdon-kanyont, a Provence-i Alpok gyönyörű.

bekestobbsegg 2017.09.06. 22:51:35

Épp most erőszakolt meg két marokkói és két algériai egy lengyel lányt, barátját pedig jól megverték. Köszi, kihagyom.
süti beállítások módosítása