Begin to live!

Kezdj élni!

Imádjuk a vásárokat

Dabas, ahol szinte bármit beszerezhetsz

2016. október 11. - kezdjelni

Dabason az Állat- és Kirakodóvásáron jártunk, ahol rengeteg dolog a régi korok emlékét idézi, de sajnos lassan már a gagyi is elönti a terepet.

Dabasra nem lehet elég korán érkezni, az árusok legtöbben hajnalban érkeznek, és délnél tovább nem nagyon maradnak. Odafelé úton eltévedni nem lehet, a környéken ilyenkor mindenki ide tart. Pláne ha az utók mögött utánfutót is látunk, nyugodt szívvel követhetjük. Az üressel a vevők érkeznek, az eladók pedig viszik a teherautók platóin a lovakat, teheneket, birkákat, kecskéket és malacokat. Kisebb állatok is helyet kapnak, van itt rengeteg baromfi, nyúl, de még kölyökkutya is. 

A lóvásáron rutinos rókákként alkudoznak a kupecek, a hangoskodás, a tukmálás és kéretés itt megszokott dolog.

Az egész piacon jellemző, hogy ha látják valakin, hogy valóban vásárolni érkezett, azt el nem engedik valamiféle portéka nélkül. Alkudni tehát lehet, sőt kötelező. Micsoda siker lealkudni valamit az ár felére, megvásárolni és elégedetten nyugtázni diadalunkat! Aztán jön a felismerés a hazaérkezéskor, hogy 90%-ban olyan dolgokat vettünk meg, amire nincs is szükségünk. Jó esetben csak még egy üveg méz, de talán lesz a vásárfia közt egy mézeskalács szív, egy kecsketej szappan, egy 1920-as évekből való tűzoltósisak, egy silány minőségű ágyneműhuzat, réz lószerszám formájú kulcstartó stb. Jaj és a légpuskát otthagytuk a parkolóban áruló férfinál! Mégis mindig visszamegyünk, mert a kosárfonó nénitől vásárolt kosarat azóta is imádjuk, amikor piacozni megyünk – és pont nála nem tudtunk alkudni -  vagy, mert azt  a szuper kenyérvágó kést is innen vettük meg egy mestertől. Hát igen, a régi korok szakmái eltűnnek, és ha nem csak augusztus 20-án a Mesterségek Ünnepén akarunk szűcsöt, vagy kádárt látni, ide mindig eljöhetünk, és tőlük minőségi termékeket vásárolhatunk. Órákig el tudnánk nézelődni az ócskások árui közt, néha kincsekre lehet rátalálni.

Unatkozni a gyerekek sem fognak, van itt közhinta és céllövölde is, és sok árus éppen őket célozza meg termékével. Óvatosan tehát a kicsikkel, mert talán nálunk is könnyebben elcsábulhatnak, nehogy aztán a pénztárcánk bánja J

Sajnos azonban itt is rengeteg és egyre több a gagyi holmi, a kínai ruhaféle, a műbőr cipő, és a régi „lengyelpiacos” termék. Műanyag játékok, márkás óráknak és minőségi parfümöknek silány utánzatai, kozmetikai termékek, melyeket csodaszerként árulnak.

A másik probléma a zsebesek jelenléte, sok a tolvaj, vigyázzatok az értékeitekre! Szerencsére velünk még soha semmi baj nem történt, de jobb óvatosnak lenni.

A dabasi vásárt minden hónap második vasárnapján rendezik meg.
A következő időpontok:
november 13.
december 11.
január 8
február 12
március 12.

Fotógaléria, dabasi hangulatok:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdjelni.blog.hu/api/trackback/id/tr2011783139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2016.10.12. 08:50:04

Mondjuk a dabasi (meg a monori) vásáron a kutyaszaporítók (vagyis a kutyákat embertelen körülmények közt, iparilag szaporító baromállatok) 80%-át el lehetne kapni, nem tudom, miért nem jutott ez még soha senkinek az eszébe...

kezdjelni 2016.10.12. 09:06:50

@Kovácsné: Tényleg van pár erősen kérdőjeles dolog. A Vám- és Pénzügyőrség kinn szokott lenni, gondolom más hatóság is, csak sajnos biztos nem egyszerű megfogni a csalókat. (De jó lenne.)

látogató_ 2016.10.12. 09:10:04

A képgaléria alapján ez a választék szinte minden nagyobb vidéki állat és kirakodóvásárban megtalálható. jószágban, gagyiban régiségben. A teknővájók is előfordulnak, bár akkorát, mint itt a legnagyobb, rég nem láttam. Ahhoz kb. 250 kilós hízó dukál, vagy két kisebb. Mennyi volt? 30.000?

D2 2016.10.12. 09:15:45

@Kovácsné: Monori vásár mikor van? Akkora mint a dabasi?

Sethiran 2016.10.12. 10:49:07

A "nagyüzemben" kutyákat szaporítók többségében nem a dabasi vásárra hozzák ki az "árut", inkább az amatőrök árulnak kutyát itt, egy-egy alomból. Ez a vásár régebben sokkal inkább a hagyományos (tehát autentikus KGST országbéli) lengyelpiaci részleg miatt volt látogatott (bár a dunaharaszti piac volt az igazán durva), azután elég jellegtelen gagyi sokadalom volt sokáig. Az utóbbi években lett (átépítés, infrastruktúra, stb) egészséges keveréke egy kis mesterségek ünnepének, kínai olcsó áruk boltjának, őstermelő piacnak, vidéki búcsúnak, állatvásárnak. Ha arra járok szeretek kimenni, pl. mézet évek óta az oda kitelepülő helyi családi méhészettől veszünk (olcsón, kiváló minőségben).
süti beállítások módosítása