Begin to live!

Kezdj élni!

Lehet alkoholt inni mértékkel és biztonságosan?

2016. október 13. - kezdjelni

A WHO alkohol és a tiltott kábítószerek elleni küzdelem programvezetője, Dr. Lars Møller, a bizottság egyik  egy Kérdés-Válasz ülésen eloszlatott (vagy megpróbált eloszlatni) néhány tévhitet az úgynevezett biztonságos alkoholfogyasztásról.

Mennyit lehet biztonságosan inni?  
Ez lehet, hogy nem az a válasz, amit az emberek hallani akarnak, de az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos szintje. Természetesen van alacsonyabb kockázatú ivás, de a mindenki számára az az ideális helyzet az egészsége szempontjából, a nem iszom. Az alkohol szorosan kapcsolódik mintegy 60 különböző betegséghez és szinte minden esetben igazolható egy úgynevezett dózis-válasz összefüggés, tehát minél többet iszik valaki, annál nagyobb a betegség kockázata.

Nem mindenki iszik?
A világ népességének csupán a fele fogyaszt alkoholos italokat. Az európai régióban a világon a legmagasabb szintű az alkoholfogyasztás és a legmagasabb szintet érik el az alkohollal kapcsolatos károk is. A régióban az alkohol az egyik vezető oka a rossz egészségi állapotnak és a korai halálnak.

Az alkohol tényleg olyan rossz?
Tudjuk, hogy az alkohol a rák és a magas vérnyomás egyik fő oka, illetve minden évben számos alkohollal kapcsolatos baleset történik. Alkohol nem csak a fogyasztójára nézve káros; ez rengeteg erőszak oka az utcán, és a családokban is.

Mi a helyzet a fiatalokkal?
A agy folyamatosan fejlődik, csupán két gátja van: a 25 éves kor és az alkohol. A serdülő agy különösen érzékeny az alkoholra, és a minél korábban kezd inni fiatal korban valaki, az nagyban növeli a alkoholfüggőség későbbi kialakulását.

A vörösbor azért ugye jó hatással van az egészségünkre?
Kutatások kimutatták, hogy kisebb kockázattal élnek az ischaemiás eseményekre (szívbetegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség) a középkorú és az idősebb, mérsékelt ivók a nem ivókhoz képest. De sajnos a káros hatásai az alkoholnak messze felülmúlják az esetleges védő előnyöket. Egy idős ember sokkal jobb egészségügyi állapotban tarthatja magát fizikailag aktívan és egészséges táplálkozással, mint az alkohollal.

Nem iszom sokat. Okozna javulást az egészségemben, ha teljesen leszoknék?
Még a mérsékelt ivók is észrevehetnek egészségügyi előnyöket, ha abbahagyják az alkoholfogyasztást. Általában nagyon hamar észreveszik, hogy jobban alszanak, és úgy érzik, igazán felfrissülnek reggelre. A nem ivók könnyebben kordában tudják tartani a súlyukat is.

A nők miért nem tudnak annyit inni, mint a férfiak?
Az alkoholfogyasztás magasabb kockázatot jelent a nőkre, mint a férfiakra. Az alkohol egyszerűen jobban károsítja a nőket. Átlagosan, egy női testnek kisebb százaléka víz, mint egy férfi testének. Ez azt jelenti, hogy az alkohol hamarabb ér el magasabb koncentrációt, ami nagyobb toxicitást is jelent. Ezen túlmenően, az enzim, amely lebontja az az alkoholt, a női szervezet kisebb mennyiségben állítja elő, ami azt jelenti, hogy hosszabb időt vesz igénybe, míg az alkohol kiürül a szervezetből.

Anna 22 éves fiatal nő, aki szeretne meginni egy itala a barátaival. Azt gondolja magáról, hogy ő csak mérsékelt ivó – nézd meg, hogyan hat rá az alkohol:  

infographic-alcohol-women-affects-600_1.png

Amit tehát az alkohol adhat nekünk, azok a következők:

  • Dehidratált bőr
  • Erősödő cellulit
  • Kipirosodott bőr, kitágult vérerek
  • Reggeli fejfájás
  • Csökkent teljesítőképesség
  • Fokozott egészségügyi problémák
  • Alvászavarok
  • Véletlen sérülések magasabb kockázata
  • Rosszabb ítélőképesség (megbánás, lelkiismeret-furdalás)
  • Folyamatosan súlygyarapodás

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdjelni.blog.hu/api/trackback/id/tr8511780897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérnork 2016.10.13. 15:18:37

Be kell tiltani a pitsába, az amcsiknak is tökre bejött... ;-)))

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.10.13. 15:24:38

MIKOR ISZOK...

Mikor iszok, akkor hisztis
Szokok lenni s Chuck Norris-t is
Megütöm, ha rúg a piszok!
Úgyhogy inkább nem is iszok.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/05/mikor-iszok.html

benőjenő 2016.10.13. 15:44:14

szerintem ez így, ebben a formában hülyeség.

Begérke 2016.10.13. 16:55:33

A legnagyobb veszélye, a ronda nő az ágyban másnap reggel teljesen kimaradt a cikkből...

tnsnames.ora 2016.10.13. 17:03:35

Ugye nem mondjátok komolyan, hogy "Nem múlhat el nap pia nélkül" válaszlehetőség van százalékosan az élen?

Treff Bubi 2016.10.13. 17:21:53

Milyen programmal fordítottátok a cikket? Komolyan, nem szekálásból kérdezem: ha csak a két általam felfedezett hiba volt benne és nem kellett javítani, akkor nagyon profi cucc. (Az "ischaemiás esetekre" meg a "több felfrissültek" összetételekre gondolok)

HgGina 2016.10.13. 17:46:04

Nincs egy hónapja, hogy megjelent egy többévtizedes, százezres nagyságrendű mintán végzett nagy felmérés eredménye, ami szerint az alkohol a hiedelmekkel szemben nem roncsolja az agysejteket. Magyarul, nem iszod el a szürkeállományodat.
Mondjuk, azt nem egy nevenincs blog, hanem egy kutatóintézet publikálta,

kezdjelni 2016.10.13. 17:56:04

@Treff Bubi: Nem veszem szekálásnak jogos a kritika, könnyű nálam jobban tudni angolul. Olvasok, beszélek, értek, de fordítani keményebb dió, nincs benne rutinom. Többször előveszem már csak magyarul a szöveget, mert néha sokára veszek észre valami magyartalan dolgot, és ahogy a melléklet ábra mutatja, még sokára sem. Belejavítok, köszi!

fer88i 2016.10.13. 17:58:24

A cikk hossza a minőséget is mutatja. Semmitmondó, rövid, félig (inkább 20%ig) járja körbe a kérdéskört. A nagy képek az elején legalább kiteszik a posztot. Ez így kár volt.

CSM csizo 2016.10.13. 18:15:11

Ez a cikk sajnos tévhiten alapul, tudományosan megkérdőjelezhető, szakmaiatlansága példátlan.

Kutatások kimutatták, hogy az alkohol kedvező egészségi állapotot képes előidézni mértékletes és mértéktelen fogyasztás esetén egyaránt.
Dr. Lars Møller állítása szemben Dr. S.P. Garrison állításával.
Mr. Garrison egyértelműen kijelentette: az alkohol jó, mkay?

Bright side of life 2016.10.13. 20:06:57

És ez még semmi ahhoz képest, hogy mennyi egészségre ártalmas anyagot szívsz be egyetlen lélegzetvétellel - úgyhogy a legjobb, ha abbahagyod.

Szabványok 2016.10.14. 00:22:48

Propaganda.
- Jó-e a vörösbor az időseknek?
- Jobb lenne, ha mozogna és egészségesen táplálkozns.
Hülye. A kérdés az, hogy ha minden egxéb változatlan, akkor milyen hatása van egy pohár vörösbornak ebéd után. Erre nem válasz, hogy ha mást evett volna ebédre és minden nap egy órát futna, akkor jobb lenne.

Minazonáltal én a sétoros ünnepeken egy deci édes bort ivó vagyok. De ha aznap még autózom, akkor ennyit sem. Sört, száraz bort, töményet soha nem iszom.

$pi$ 2016.10.14. 07:16:23

"Ez lehet, hogy nem az a válasz, amit az emberek hallani akarnak, de az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos szintje."

Ilyen nyilvánvalóan buta kijelentésekkel teszik hiteltelenné a mondanivalót. Ráadásul egy szem bizonyíték nélkül.

CSM csizo 2016.10.14. 16:39:33

@$pi$:
dehogynem, csak az rejtett utalás: A drog rossz. Vagyis: az alkohol jó.
süti beállítások módosítása