Begin to live!

Kezdj élni!

Mit ünnepelünk Augusztus 20-án?

I. István: szent király, vagy zseniális államfő?

2016. augusztus 20. - kezdjelni

I. (Szent) István munkássága meglehetősen egységes megítélés alatt áll Magyarországon. Államalapító királyunk az, akit szinte vita nélkül elfogadunk a legzseniálisabb politikusnak és személyét annak rendje módja szerint számos legenda lengi körül.

A tisztább kép megalkotásában a politikai eszmetörténet van segítségünkre, ami segít megismerni, hogy adott korban mit gondoltak, mit mondtak, mit írtak egy eseményről.  Sok esetben egy-egy történeti forrás puszta propagandamunka, de kiolvasható belőlük, hogy mit gondoltak saját hatalmukról a királyok, hogyan szivárogtak be eszmék az országba. Magyarország – Anglián kívül – az egyetlen olyan európai ország, ahol a XII. századtól a királyt úgy tekintették, mint az illető országban lévő egyház fejét. Az apostoli királyság gondolata túlélte a középkort is, és egyesek szerint napjainkig hat. A hagyományban Szent István koronázásáig mehetünk vissza.  

A köztudatban Hartvik legendája él, miszerint a pápa koronát küldött és ezt erősítette az a tény, hogy a magyar történészek mértékadó többsége sokáig ezt vallotta, „megegyeztek” ebben. A császárpárti nézet azt vallja, hogy a koronázási jelvényeket a császár küldte, de ez nem jelentett hűbéri függést. A középutasok szerint nem fontos, hogy kitől kapta István a koronát.

Nézzük meg, hogy mit mondanak a korabeli források:

  • Legenda Maior - Szent István nagyobbik legendája (~1077)
    A szentté avatási szertartásokra (István, Imre, Gellért, Zoerard-András és Benedek) készült legenda. I. (Szent) László hatalomra kerülésének legitimációja erősen kétséges volt, így neki nagy segítség volt a keresztény királyság kultuszának megteremtése. A legendában a koronázási eseményről  szóló részben  imperialis  (birodalmi) signum kifejezés olvasható.  Itt egyértelműen a Nemet Birodalomról van szó, de mégis kétséges a jelentése. A korona származhat a Német Birodalomból, de azt is jelentheti, hogy a király általa olyan jogokkal bír, mint a császár. 
  • Legenda Minor (1083 után)
    A célja a király szentségének bemutatása volt. Nm sok információt tartalmaz, inkábba a kor hangulatát tükrözi.
  • Hartvik püspök legendája (~1100)
    Hartvik püspök (püspökésge nem azonosított) Kálmán parancsára  írta meg a legendát aki a két korábbi szövegét átemelte, rendezte, és kiegészítette plusz fejezetekkel, melyek igazsága nem bizonyos. A koronázási részben ő már regalis signumot ír, azaz megváltoztatta a jelzőt. Hartvik minden térítő szerepet Istvánnak tulajdonít.
  • Theotmar, merseburgi püspök krónikája
    Hiteles, de nem teljesen érthető. A magyar királyság létrejöttében kiemeli a császár tevőleges szerepét: kegyét és bíztatását említi. Mit jelenthet ez? Német történészek hűbéri alávetésnek gondolták. Maga a tény, hogy a koronát a pápa küldte, nem kizárt, de fontosabb volt a császár akarata. A korona és az áldás többnyire a pápától érkezett, de Rómában a császár és a pápa közösen hoztak döntést. Nehezen lehet elképzelni, hogy a császár tudta nélkül adott volna a pápa Istvánnak koronát.
  • Adémar de Chabannes francia krónikás feljegyzéseiben olvasható egy lándzsa, amit Ottótól kapott István.
    Hasonlót a lengyel fejedelem is kapott, melynek másolata Krakkóban látható. A magyar lándzsa a Ménfői csata (1044) urán Rómába került, majd eltűnt.

Istvánnak nem a korona, hanem a lándzsa volt a legfontosabb uralmi jelvénye. A magyar kutatás sokáig nem tudott mit kezdeni az Istvánt ábrázoló képeken feltűnő lándzsával, egészen 1968-ig, amikor Nagyharsányban előkerült egy cserép, benne dénárokkal. A koronázás után István emlékpénzt veretett, mely nagy ezüsttartalmú dénárok voltak, de nem kerültek forgalomban soha. Több hamisítvány és utánzat került elő, de a nagyharsányiak bizonyosan István veretei.  A dénárok egyik oldalán egy kápolna látható, a másik oldalán egy felhőből kinyúló kézben egy zászlós lándzsa lancea regis (a király lándzsája) felirattal. A lándzsa lehet királyi jelkép, de bibliai utalás is. Utóbbit a felhőből kinyúló kéz miatt gondolják, azaz egyesek szerint István legitimációja közvetlenül Istentől származik.  Azonban, a XI. században a császári hatalomnak volt  a jelképe a lándzsa, a zászlós lándzsa pedig a hűbériségé.

Magyarország István korára két nagyhatalom harapófogójába került, miközben az új az állam létrejöttét a kortársak is érzékelték (ekkor még nem volt klasszikus állam fogalom). A keresztény magyar királyság önálló magyar egyházszervezetet igényelt, miközben nemrég még missziós területnek számított a vidék. A - jelen esetben német - térítők alapjaiban veszélyeztették a születő országok szuverenitását. A korban két nép szuverenitása volt kérdés, a magyaroké és a lengyeleké. III. Ottó császár mindkét országba térítőket küldött, ami a birodalomba való betagolódás veszélyével fenyegetett. Az alapíthatott ugyanis püspökségeket, aki adott országnak a legfőbb ura volt. István biztosan nem a püspökségek alapítása elismeréséül kapta a koronát, hanem az áldás és a korona elnyerése biztosította olyan jogokkal, hogy püspökségeket alapíthatott. Olyan jogokat kapott, mint a császár, különben III. Ottónak kellett volna püspökségeket alapítania.

István a koronázással nyilvánvalóvá tette, hogy keresztény uralkodóként akar uralkodni. Trónra lépése után további harcokat kellett vívnia. Még Géza halála után Koppány ellen diadalmaskodott Veszprémnél, majd 1003-ban az erdélyi gyulát verte le, 1028-ban Ajtonyt a Maros vidékén. Fontos politikai lépes volt, hogy István előbb keresztény uralkodóvá nyilvánította  magát és csak utána fordult  a riválisai ellen. Biztosította magának a jogokat belső ellenfelei legyőzéséhez és a környező országokkal szemben is legitimálta a szuverenitását.

Természetesen a Német Birodalomnak voltak hűbérúri igényei, ezt muatatják a korai katonai konfliktusok. III. Ottóval béke vette kezdetét, halála után fia, II. Henik sógora, István ellen nem indított hadjáratot, de a lengyelek ellen igen! Magyarországnak ez alatt az idő alatt volt ideje megerősödni, és mire II. Konrad császár 1030-bantámadást indított, a magyarok már sikeresen visszaverték csapatait.

István talán nem volt szent, talán tényleg csak egy fiatal állam igénye megvolt megtalálni korai védelmezőit Szent István és Szent Imre személyében, de zseniális államférfiként felismerte, hogy mire van szüksége ahhoz hogy hatalmát, és az országunkat megerősítse. Nélküle ki tudja, hogy vitázhatnánk-e ma a tűzijáték felesleges, vagy fontos mivoltáról, kóstolhatnánk-e új kenyeret, versenghetnének-e cukrászdák ország tortáért, lenne-e Magyarország, lennénk-e mi, magyarok.

Augusztus 20-án álljunk meg egy pillanatra, és az ünnepi forgatag közepén, vagy otthon a családunk körében és gondoljunk pár percig a gyökereinkre, történelmünkre. Hátha kicsit felül tudunk emelkedni a hétköznapi gondjainkon és méltóképpen meg tudjuk ünnepelni a hazánk születésnapját.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdjelni.blog.hu/api/trackback/id/tr7110429334

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vajk, a hitehagyott 2016.08.20. 20:36:12

  Bognár József: Vajk, a hitehagyott. Kényszerek és lehetőségek a X-XI. század fordulóján.   Ha az árpádi bejövetelt követő mintegy száz évet kívánjuk megérteni, feltérképezni, akkor legjobb, ha először felvázoljuk a korabeli Európát. Képzeljük ...

Trackback: Augusztus 20-i hazugságok 2016.08.20. 20:35:38

Nem csak Gyurcsány öszödi beszéde óta tudjuk, hogy az állam hazudik. Ünnepek és történelmi tények tekintetében különösképpen nagyokat. Egy országot megvezetni, mindig is megérte. Humorosan fogalmazva, a kormány szerint az Államunk olyan jó állapotban v...

Trackback: "Szent" István hordavezér volt 2016.08.20. 20:35:09

  Vajk álnéven, hordavezérként kezdte pályáját I. István, későbbi judeokeresztény magyar király. Uralkodása első szakaszában nem volt neki sem állama, sem királysága. Az egyházállami történészek szerint 997-től úgy 1000 decemberéig. Aztán pápa elvtárs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2016.08.20. 19:16:18

Kiegeszites:
( mek.oszk.hu/05000/05000/html/)

I. Istvanrol elegge ellentmondoak a forrasok(mar amik megmaradtak)
De sok minden bizonyos:

1, Uralkodasanak a nagy resze(kb. 30 ev) az orszag egyesiteseert valo harcokkal folyt le: Koppany, a gyula(ami tisztseg, nem név(!!!)-az igazi neve az akkori gyulanak Prokujt) es Ajtony mellett:
A sorrend: 1, Koppany,[kozben szovetseg kotese az Abak-kal-a mai Eger kornyeken] 2, "Gyula" 3, Kean[a mai Del-Erdely es Banat kornyeke] 4, A "fekete magyarok"(Pecs kornyeke) 5, Kiegyezes Vataval(Körösök vidéke), 6, Ajtony

2, A puspoksegeket, ispansagokat es megyeket nem egyszerre, hanem folyamatosan alapitotta meg azokon a teruketeken, amelyeket eppen elfoglalt. Itt ugye rengeteg foldet elkobzott a regi elitektol (akiknek esetleg mashol adott foldeket, igy tole valtak fuggove)es egyreszt uj embereknek adta, de majd 2/3 reszt allami kezelesbe vette oket. A megyek joval kisebb egysegek a torzsi(vagy mashol: tartomanyi)teruleteknel es konyebben iranyithatoak, mikozben az egyhazmegyek mas rendszert alkottak(a legtobb puspokseg a Dunatol nyugatra alakult): Esztergom,Veszprem, Gyor, Pecs, Vac(ami "majdnem nyugat").
Az elfoglalt teruleteken foldvar-erodok tartottak fenn a rendet(kesobb Hodito Vilmos 1066 utan nagyon hasonlo megye- es erod- rendszert vezetett be Angliaban).

3,Kimaradt az esztergomi ersekseg megalapitasanak az emlitese. Az erseki cim az adott teruleten elo puspokok kozott afele primas cimet jelentett. Magyarorszagra a passau-i puspok es a salzburgi ersek "palyazott", de Istvan az esztergomi ersekseg alapitasaval keresztul huzta a szamitasaikat(Nemetorszagban a puspokok nem elsosorban vallasi, hanem politikai vezetok voltak. Sokuk a csaszarok torvenytelen fiaibol kerult ki es a csaszarokat tamogattak a tartomanyurakkal szemben(meg nem volt papi notlenseg igy gyerekeik is lehettek)). " Az esztergomi érsekség az 1001. áprilisi ravennai zsinaton született meg, ahol II. Szilveszter pápa és III. Ottó császár elfogadta István – Aserik-Anasztáz által tolmácsolt – kérését, hogy Magyarországon önálló egyháztartomány jöjjön létre saját érsekséggel, amely immár független a német birodalmi egyháztól. Azért Esztergom lett a magyar egyház központja, mert ez a város számított a királyság székvárosának. Jellemző, hogy István nem a Géza alatt Esztergomban felépített Szent István első vértanútemplomot tette meg érseki székesegyházzá (amelynek bajor, közelebbről passaui kapcsolata nyilvánvalónak látszik), hanem e célra új templomot épített. "

4, I. Istvan koraban valoszinuleg nem szamitott sokat, hogy landzsat kapott-e a csaszartol vagy koronat a papatol: ezek azt jelentettek,hogy szovetsegeskent tekintettek ra es Magyarorszagra. Amugy kesobb a franciaorszagi birtokai reven az angol kiraly is a francia kiraly huberese volt,oszt megis joval kisebb szemely. Inkabb a kesobbiekben(az Invesztitura harcban Geza es Laszlo a papat tamogatta es viszont a nemet csaszarral szemben)szamitott ez valamit, de csak a megideologizalas szintjen.

Master. 2016.08.20. 20:02:18

Az Index egy másik posztot, ami részletesen szól az államalapításról simán bojkottál. Ez az:
tortenelemtanulas.blog.hu/2016/08/20/szent_istvan_allamalapitasa

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2016.08.20. 20:33:28

I. István véreskezű király, azaz Vajk volt a magyar történelem első magánvagyonok államosítását végrehajtó bolsevikja, a múltat végképp eltörölni szellemében. E külföldi seregek segítségével hatalomra került király adta oda önként a Bécsi medencét, (lásd térkép) mintegy viszont nászajándékként a Gizellán keresztüli szövetségért.

Gizella azért tudjátok hogyan halt meg? 40 évesen el kellett hagyni Magyarországot és a Német Római császár bátyja sem fogadta be magához az udvarba. Apácaként halt meg 80 évesen egy fika kis zárdában Passauban. Ott van a hullamaradéka is, amit 5-8 évenként áztatott szarrá a Duna, Inn és Ilz folyók vize.

erkolcstan.blog.hu/2016/08/06/i_istvan_a_magyar_tortenelem_elso_bolsevikja

kvadrillio 2016.08.20. 21:53:07

AZ ÚJ KENYERET !

...aki szenteskedik az meg le van szarvahhh...szenteskedni a templomban kell.

Szalay Miklós 2016.08.20. 22:36:33

Apropó, itt egy összefoglaló írás a nemzetről, nemzeti identitásról, a nemzetek egységéről és törésvonalairól.

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid074

(A legfelső sor a kép tetején, "Nemzet". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Érdekes lehet a többi politikáról szóló rész is, kiváltképp mondjuk az "Állam".

Bicepsz Elek77 2016.08.28. 14:17:50

@TanNé:

"Akit szeretnek az emberek, az nem jol uralkodik!!"(Napoleon)

Gondlom ismered a hunokat! Hova lettek? Az avarokat? Hova lettek?
A szlav poroszokat?Hova lettek?(ti. a Nemet Lovagrand kiirtotta oket, csak a nevuk maradt fenn).
Mellesleg: pl. Sztalin nem volt egy pozitiv figura, de ha o nincs az USA monopolizalhatta volna az atombomba gyartasat. Akkor ma az USA uralna a vilag egeszet!!!
Persze szent ember nem volt(csak azt kellett belole faragni kesobb politikai okokbol. Viszont kb a 15-16 szazadig a szentek kozott voltak pl. helyi szentek is!!
Igy a francia I. Clodvig(I. Lajos) is szent, holott a csaladja 80%-at kiirtotta!!!
süti beállítások módosítása