Begin to live!

Kezdj élni!

Szlovéniai hosszú hétvége Bledben és környékén

Első nap

2016. június 27. - kezdjelni

Szlovénia ideális helyszín egy hosszú hétvégére, mert nincs túl messze és a kis országban minden megtalálható, amire csak vágyhatunk. Hegyek, folyók, szőlős dombok, barlangok, tengerpart. Nagyon könnyű vegyes nyaralást szervezni aktív és pihenős napokat váltogatva.

A leghíresebb üdülőhelyek egyike Bled, amit egy hosszú hétvégés kiruccanáshoz is ajánlunk. A tóban nyáron fürdeni lehet, vagy csónakázni, a sportok kedvelői bérelhetnek kajakot, vagy kerékpárt.

ohbled.jpg

bledito.jpg

Budapest  - Bled távolság 515 km, ez pihenőkkel 5-6 óra alatt kényelmesen teljesíthető.

bp_bled.png
A szlovén autópálya matricás rendszerű. Vannak ugyan kapuk, de azokat csak a teherautók és buszok használják, személyautóval át lehet hajtani – nincs sorompó sem. Ne felejtsetek el matricát vásárolni, egy heti ára kb 5.000 Ft. A matricát ki kell ragasztani a szélvédőre.

Szlovéniában van egy nagyon híres fánkos, ahol a híresztelések szerint hatalmas és nagyon finom fánkokat lehet kapni. Igazából teljesen sima fánk, sem nem hatalmas, sem nem extra finom de legalább van egy jól felszerelt tiszta és ingyenes mosdó mellette, kulturáltan el lehet menni felfrissülni. A hely pedig annyira népszerű, hogy az autópályán is fánkostul van kitáblázva a Tojane lehajtó, nem lehet elvéteni. A pályáról lehajtva jobbra kell fordulni, majd menni egészen a célig.

fank1.png

Ha jó korán indul valaki otthonról, hogy elkerülje a forgalmi dugókat, akkor talán még éppen csak ebédidő lehet Ljubljana környékén.  Egy gyors városnéző sétához Ljubljana túl nagy, oda inkább több időt érdemes szánni, viszont utána nem messze (kb 20 km) található egy szépen megmaradt X. századi városka, Skofja Loka.

skl1.jpg

Kis kitérővel lehet tenni itt egy sétát, vagy lehet kerékpárt is kölcsönözni. Érdemes bekukucskálni, besétálni a kapualjakba, belső udvarokba, nagyon más világba lehet csöppenni pillanatok alatt.

sl2.jpg

Bled és általában véve Szlovénia nem túl olcsó. Erre sajnos fel kell készülni, de mindjárt a szállásfoglaláskor ezzel szembesülünk. Természetesen sokszor ki lehet fogni nagyon klassz apartmanokat, szállodai szobákat is remek áron. Ki-ki maga elképzelése és pénztárcája alapján keres úgyis szállást, de szerintem Szlovéniában érdemes magánházaknál megszállni. A vidék hangulatához nekem ez jobban illeszkedik.

tehenek.JPG

Bleben mindensetre nagyon szép szállodák, sőt luxus kempingek is vannak!

Ha valaki kerékpárt bérel, vagy visz magával, akkor egyértelműen lerövidülnek a távok, és akár Bled mellett is foglalhat szállást és tekerhet a tó körül, vagy a környéken a Száva partján – mi is ezt tettük.

szava.jpg

A szállásadónk megengedte, hogy elzárjuk a kerékpárjainkat a garázsában, így teljes biztonságban tudtuk akkor is, mikor nem használtuk azokat. De voltak sajátjai is, ráadásul elég jó minőségűek, amiket kölcsön adott a vendégeinek.

Hosszú hétvégénk következő napján bebarangoltuk a környéket, a következő posztban ehhez adunk tippeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdjelni.blog.hu/api/trackback/id/tr978848366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2016.06.29. 20:17:47

Mi is elzártuk a bringákat Bledben, a háziak nem is értették. A helyiek nem szokták lezárni. Állítólag nem lopják el.

kezdjelni 2016.06.29. 22:23:52

@DonnaQ: Igen, ez utólag tényleg vicces volt, igaz mi "csak" helyet kértünk a bicajoknak, és a garázs zárható volt. De tényleg mindenkinek mindene elöl volt hagyva, erre mi is kicsit lazábbak lettünk. Szokni kell az ilyet, de jó :)
süti beállítások módosítása