Begin to live!

Kezdj élni!

Neveld meg a kutyádat!

Első lecke: köszönés és kapu

2016. augusztus 29. - kezdjelni

A kutyánkkal szigorúnak lenni nem azt jelent, hogy az falkavezérként nem mutathatunk semmilyen ragaszkodást vagy szeretetet a kedvencünk felé. A pozíció fenntartása csak annyit jelent, hogy vannak szabályok és azok szerint, hierarchikus sorrendben történnek a dolgok.  Az alfa-lét nem fizikai dominanciát jelent, hanem hozzáállást.

Nézzük meg, melyek azok a lépések, amik segítségével megkezdődhet a hatalomátvételünk falkavezérré vált kutyánktól.

Az elős fontos programpont a köszöntési szabály.

Amikor elindulunk otthonról, soha ne köszönjünk el a kutyánktól, és ne is üdvözöljük hazaérkezéskor.
Ha elköszönünk tőle, azzal bizonytalannak fogunk tűnni, és a kutyánkat is bizonytalanná tesszük. Ha egy falkában a falkavezér magában vadászik, a falka többi tagja nyugodtan kell, hogy várja. Ha azonban egy alacsonyabb rendű falkatag tűnik el, akkor a falkavezér aggódni fog érte, mert úgy érzi, nem tudja megvédeni. Ha távozásodkor a kutyád ugat és sír, vagy tombol a lakásban egyedül, az bizony nem jó jel, ami a hierarchiát illeti.

ul.jpgÜl és vár

Hazaérkezéskor ne engedd felugrálni a kutyát, ne guggolj le hozzá köszönteni. Egészen addig nem szabad sem ránézni, sem hozzászólni, amíg meg nem nyugszik és le nem fekszik a vackába, vagy vissza nem tér nyugalmi tevékenységéhez. Ha ugrál, akkor el kell fordulni, egy lépést ki kell lépni előle, de akkor sem szabad ránézni, eltolni, érinteni, azaz foglalkozni vele, mert éppen ez a célja. Utána lehet behívni és utána már lehet egy nagyot játszani együtt. A falkavezérnek, miután visszatért a vadászatból, kijár a pihenő, amikor a falkatagok nem zaklatják. Majd ha ő úgy dönt, akkor lesz játék. Fontos azonban, hogy ne essünk túlzásba, és ne felejtsünk el foglalkozni a kutyánkkal, nehogy mellőzöttnek érezze magát.

Harmadik fontos szituáció, amikor vendégségbe érkezik hozzánk valaki, vagy mi megyünk kutyás házhoz. Ha a vendég meglátva a kutyát rögtön lehajol és „gügyög” neki és vakargatni kezdi,  az kutyanyelven annyit tesz: Á, szia blöki, látom, te vagy itt a főnök, de jó, hogy jössz, máris puncsolok neked egy kicsit.  Felugrik, de cuki, a gazdája mondja ugyan, hogy nem szabad, de a vendég meg csak nevet, hogy ó semmi baj, az enyém is ilyen és nagyon szeretem a kutyákat… a kutya mit lát? Aha a gazdám valamit magyaráz, de én is tojok rá, ez az idegen is tojik rá, minden jó így, nagy király vagyok.

Ezt minden nap tudjuk gyakorolni, és egy hét múlva érezhető lesz a változás.

A kapu szabály, szintén olyan feladat, amit rendszeresen tudunk gyakorolni. Nagyon egyszerűen arról van szó, hogy minden kapun vagy ajtón az alfa megy át először és a többiek csak utána mehetnek. Kutyaiskolánként eltérő a gyakorlat, mi az alábbit követtük: az ajtóban, vagy a kertkapuban egy pillanatra megállunk, két lábunk közt a küszöbbel  - ez jelöli ki a határvonalat az ebnek, amin nem léphet át - majd belépünk a házba. Ha a kutyák utánunk csörtettek, egy határozott NEM kíséretében visszatoloncoltuk őket a teraszra. Amikor szépen vártak, szóra bejöhettek. Utána napközben már nyugodtan mászkálhattak egyedül, de ha velük egyszerre érkeztünk az ajtóhoz, mindig várniuk kellett. Mára már ez rutin lett, néha észreveszem hazaérkezéskor, hogy a kutyák kinn maradtak J

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fizikai büntetés nem erősíti senki pozícióját, mint alfa, ez csak bizalmatlanságot szül, félelmet és kellemetlen érzését. Azt szeretnénk, ha a gazdik jó vezetőként álljanak kutyáik előtt, akik képesek őt követni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdjelni.blog.hu/api/trackback/id/tr1411654596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása